Week 5: Deel je boeken met LibraryThing

LibraryThing

Waarom? Van je boekenbezit thuis naar een complete online catalogus die je kunt uitwisselen en vergelijken met andere lezers.

Delen en samenwerken
LibraryThing behoort tot de zogenaamde social networkingsites waarop gebruikers de inhoud leveren en beschikbaar stellen aan anderen. In dit geval gaat het om boeken. Boeken uit eigen bezit, lievelingsboeken, nog-te-lezen boeken of misschien juist boeken waarvan je wenste dat je ze nooit gelezen had.

Wat is LibraryThing?
Met LibraryThing sla je boeken op (tot 200 gratis) in een
eigen online catalogus. De titels importeer je heel eenvoudig uit het bestand van je keuze; bijvoorbeeld uit de KB, de Universiteitsbibliotheek Utrecht, the Library of Congress, Amazon of uit één van 690 andere bibliotheken. LibraryThing is vooral een sociaal netwerk van en voor boekliefhebbers. Er zijn 620.000 deelnemers die tezamen ruim 4 miljoen unieke titels hebben ingevoerd. Met bijna 5000 gebruikersgroepen is het een groot, actief en zich steeds ontwikkelend platform voor lezers. Bekijk de rondleiding en ontdek wat LibraryThing allemaal biedt.

Tags
De boeken die je invoert kun je een beoordeling geven en je kunt ze voorzien van ‘
tags‘. Taggen kun je vergelijken met het toekennen van trefwoorden, maar dan zonder voorgeschreven termen. Iedere gebruiker van LibraryThing is vrij om een boek te beschrijven met de tags die voor haar/hem betekenisvol zijn. Door dit persoonlijk taggen worden sommige (veelgelezen) boeken omgeven door grote ‘tagclouds‘ . Bekijk bijvoorbeeld de omvangrijke tagcloud voor het boek ‘Blind Assassin’ van Margaret Atwood. In de wolk met ruim 900 tags staan bijvoorbeeld ook omschrijvingen zoals ‘already read’, ‘unread’ en ‘unowned’.

LibraryThing en bibliotheekcatalogi
LibraryThing biedt – tegen betaling – ook diensten aan bibliotheken. Met LibraryThing for Libraries wordt informatie uit LibraryThing gelinkt aan de boeken in de catalogus. Tags worden ‘opgeschoond’ meegeleverd, dus zonder de ‘persoonlijke’ trefwoorden. De Universiteitsbibliotheek Utrecht maakt gebruik van LibraryThing, en als je ‘Blind Assassin’ in de catalogus opzoekt, zijn de 900 tags uit LibraryThing teruggebracht tot een wolkje van 15 tags. Deze tags overlappen slechts gedeeltelijk de trefwoorden uit de catalogus. De tag ‘Booker Prize’ is bijvoorbeeld een nuttige toevoeging.

opdrachtMaak een online catalogus met LibraryThing. Zoek een favoriet boek op in LibraryThing; hoe is het getagd? Zie je een toepassing voor LibraryThing in onze bibliotheek? Schrijf (hierover) op je blog, en plaats daar ook een link naar je pagina in LibraryThing. Wil je je blog daar niet voor gebruiken, word dan lid van de groep 7Dingen in LibraryThing. Je kunt ook alletwee doen! http://www.librarything.com/groups/7dingenleiden.


Je eigen online catalogus
Open LibraryThing en klik aan de rechterzijde op  ‘Word nu lid’ / ‘Join Now’ ; Je kunt dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord kiezen die je al gebruikt voor je Gmail:

 • ga naar ‘Profiel’, vervolgens naar  ‘Mijn profiel/instelling bewerken’ (aan de rechterzijde) en vul de velden in die je nodig vindt (een e-mailadres is handig om zonodig later je wachtwoord op te vragen);
 • open het tabblad ‘Toevoegen’
 • vul de titel- of auteursgegevens in van het boek dat je wilt invoeren, en zoek het op in een van de grote bibliotheekcatalogi zoals die van de KB. Nadat je de juiste titel hebt geselecteerd wordt de verwijzing automatisch toegevoegd aan je verzameling;
 • zet de titel "in bewerking" door te klikken op het potloodje en voer een paar tags in, gescheiden door een komma.Voeg op dezelfde manier nog minstens 5 boeken toe en bekijk het resultaat onder ‘Mijn Boeken’. Bekijk ook welke tags er aan de boeken zijn gegeven. De presentatiemogelijkheden kunnen worden gewijzigd door op het “edit”-icoon te klikken na “Stijlen A|B|C|D|E”. Bekijk ook de andere opties onder de verschillende navigatietabs.

LibraryThing groepen
In LibraryThing kun je je aanmelden bij groepen. Deze groepen bestaan uit LibraryThing-gebruikers die samen discussiëren over bepaalde boeken. Klik, om een overzicht te krijgen van de bestaande groepen, op de tab ‘Groepen’ / ‘Groups’. Aan de rechterkant van de pagina vind je ook de mogelijkheid om te zoeken naar bepaalde groepen. Je kunt door bepaalde zoektermen in te geven op zoek gaan naar groepen die in specifieke onderwerpen geïnteresseerd zijn. Er is ook een groep aangemaakt voor deze cursus. Je kunt deze groep vinden door te zoekterm ‘7dingen’ te gebruiken. Meld je vervolgens aan bij deze groep door in de rechterkant van de pagina te klikken op ‘Aansluiten bij deze groep’ / ‘Join this group’. Wanneer je klikt op ‘Tijdsbeeld van deze groep’ / ‘Zeitgeist of this Group’ kun je zien welke boeken binnen deze groep het meeste zijn toegevoegd.

RSS-feed van je toegevoegde boeken
Je ‘onlangs toegevoegde boeken’ zijn ook door middel van een RSS-widget zichtbaar te maken op je persoonlijke pagina op 7dingen.ning.com. Doe het volgende:

 • Ga op LibraryThing naar ‘Profiel’ / ‘Profile’
 •  Klik rechtsonderaan met de rechtermuiisknop op het “XML”-icoontje voor de tekst ‘Onlangs toegevoegde boeken’ / ‘Recently added books’
 • Kies ‘Snelkoppeling kopiëren’ / ‘Copy Shortcut’
 • Ga naar je eigen pagina op de ning-website en klik in de linkerkolom, onder RSS, op de knop ‘bewerken’.        
 • Plak in het tekstvak ‘URL’ het adres van de RSS-feed, en klik op ‘opslaan’.
 • Vervolgens verschijnen in de linkerkolom de boeken die je het meest recent hebt toegevoegd aan je LibraryThing-bibliotheek.

Voeg je nooit meer wat toe, dan is dit natuurlijk wel wat saai;). Heb je al je blog toegevoegd aan NING dan moet je een extra RSS via de optie "toepassingen toevoegen" aanmaken.  

Een link naar LibraryThing vanaf je blog
Als je gebruikt maakt van je Leidse weblog (b2evolution) kun je een link naar je LibraryThing-profiel toevoegen door de volgende stappen te volgen: 

 • Log in op je weblog
 • Klik op Dashboard > Blog Settings > Widgets
 • Klik onder “Sidebar” op “Add Widget” en kies vervolgens “Free HTML”.
 • Geef het tekstvak eerst een titel en plak hierna de volgende code in het tekstvak (onder “Block Content”):

  <a href="http://www.librarything.com/profile/[username]"><img src="http://www.librarything.com/pics/librarything1.png" /></a>

  N.B. de tekst [username] moet vervangen worden door jouw eigen LibraryThing-gebruikersnaam.

 • Wanneer je hierna op “Update” klikt verschijnt in de rechterkolom een link naar jouw LibraryThing-profiel. 
 • Als je gebruik maakt van een WordPressblog kun je een grafische verwijzing maken naar je boekencollectie in LibraryThing door dezelfde code plakken in een tekst-widget.

  • Open je blog en voeg tekst-widget aan je sidebar toe (Ontwerp, widgets);
  • Klik met je muis op ‘bewerken’ in de tekst-widget;
  • Plak de onderstaande code in het grote tekstveld (klik op onderstaande code om een Worddocument te openen):

   <a href="http://www.librarything.com/profile/[username]"><img src="http://www.librarything.com/pics/librarything1.png" /></a>

   N.B. vervang de tekst [username] door jouw eigen LibraryThing-gebruikersnaam.

  • geef de tekst-widget een naam (bijv. LibraryThing, of LT);
  • sluit de widget af door op ‘wijzigen’ te klikken;
  • klik op ‘Bewaar wijzigingen’ , en bekijk het resultaat.

  Is de afbeelding te breed of te small voor je sidebar dan kun je dat veranderen door in de code bij ‘width=150′ het getal aan te passen.

  Als je niet met WordPress (of LiveJournal) maar bijvoorbeeld met Blogger blogt, kun je LibraryThing een code laten aanmaken. Open hiervoor de volgende URL: http://www.librarything.com/widget. Je kunt je voorkeuren voor de presentatie aangeven en LibraryThing genereert een (java-script)code die je in een widget plaatst. Zie onder het menu ‘Extra’ bij de optie widget maken (deze link werkt alleen als je ingelogd bent). 

  Enkele artikelen over taggen:

One thought on “Week 5: Deel je boeken met LibraryThing

Leave a Reply