Week 8: Deel je kennissen in netwerken

Al sinds het begin van het internet, komen mensen online bij elkaar rond een onderwerp dat hen bindt. Zo ontstonden de eerste bulletinboards voor computeraars, enige tijd later gevolgd door de nieuwsgroepen op Usenet en de forums die zich nestelen binnen websites of een zelfstandig leven leiden.
Mensen hebben duidelijk een behoefte om op het internet gelijkgestemden te ontmoeten die met dezelfde vragen en problemen worstelen als zij. Dat varieert van een nieuwsgroep voor verzamelaars van antiek, zeldzame ziekten of huishoudelijke issues, tot forums over wetenschap en religie.

Tenslotte zijn er nog steeds sociale netwerken, waar mensen zich bundelen rondom een gemeenschappelijke interesse. Eerder maakten we al kennis met LibraryThing als voorbeeld van een websites rondom boeken. Een heel bekend netwerk in ons vakgebied is Bibliotheek2.0. Het is zeker de moeite waard om de activiteiten op dit netwerk te volgen. Je zult de werking van Bibliotheek2.0 herkennen: ze gebruiken hetzelfde netwerk (NING) als onze cursuscommunity. Je moet echter wel van beide netwerken afzonderlijk lid worden.

Opdracht
opdracht
Het staat je natuurlijk vrij om lid te worden van een sociaal netwerk. Als je het wilt, maak dan een account op een (of meer) van de netwerken hieronder. Er zijn er echter nog veel meer! Hanteer daarbij de naam die je ook voor 7Dingen gebruikt. Speciaal voor deze cursus hebben we een groep aangemaakt in LinkedIn. Als je deelneemt aan LinkedIn kan je daar lid van worden. Schrijf een stukje over je ervaringen op je blog. Wat kan je allemaal doen in deze netwerken, welke mogelijkheden zie je voor de bibliotheek en voor jezelf?

  • Bibliotheek2.0 Ning: de plek waar toekomstgerichte bibliotheekmensen bij elkaar komen. Al meer dan 2500 leden!
  • LinkedIn: vind collega’s en andere professionals, er is een speciale groep voor 7Dingen
  • Hyves: in Nederland het populairste netwerk, vooral onder jongeren
  • Facebook: in de VS het grootste netwerk. Werkt met vele applicaties van derden. Ook in het Nederlands
  • Plaxo Pulse: lid van meerdere sociale netwerken? Volg via deze site wat je vrienden allemaal doen

Achtergrondinformatie

Leave a Reply