Week 4: Deel je favorieten op Delicious

Delicious

Waarom? Altijd en overal toegang tot je favorieten.. en meer.  

Bookmarking
Delicious is een online manager voor bookmarks (favorieten). Door het verzamelen van je favorieten in een webpagina kun je ze overal raadplegen en ben je niet afhankelijk van een specifieke werkplek of pc. Door middel van het toevoegen van trefwoorden (‘tags’) zijn je favorieten te categoriseren en organiseren. Delicious biedt de mogelijkheid om twee ‘knoppen’ toe te voegen aan je browser waarmee je handig een website op je favorietenpagina kunt zetten en direct kunt voorzien van tags.

 

Tags
Taggen kun je vergelijken met het toekennen van trefwoorden, maar dan zonder voorgeschreven termen. Iedere gebruiker van Delicious is vrij om een website te beschrijven met de tags die voor haar/hem betekenisvol zijn. Door dit persoonlijk taggen worden sommige (veelgebruikte) websites omgeven door grote ‘tagclouds‘. Bekijk bijvoorbeeld de omvangrijke tagcloud voor de website Flickr.

Social network
Binnen Delicious kun je zien wie dezelfde website(s) heeft toegevoegd aan zijn favorieten en welke websites binnen het Delicious-netwerk ‘getagd’ zijn met dezelfde tag die jij gebruikt hebt. Zo kun je andere interessante favorietenverzamelingen opsporen. Het is ook mogelijk om je te abonneren op een tag (b.v. de tag 7dingen). Hierdoor is te zien welke nieuwe favorieten door alle of een specifieke gebruiker getagd worden met dezelfde tag, dat kan uiteraard door middel van RSS. Daarnaast is het nog mogelijk om een netwerk te vormen met andere gebruikers. Kortom te veel om op te noemen.

Er is geen Nederlandstalige versie van Delicious beschikbaar.

7dingen heeft een eigen favorietenverzameling aangelegd op Delicious.

opdrachtOpen een account, importeer je al bestaande favorieten of start een nieuwe verzameling. Organiseer je verzameling met tags! Schrijf op je blog over de bruikbaarheid van Delicious of over de wijze waarop 7dingen zijn favorieten getagd heeft. [Toegevoegd op 24 maart: je mag ook je netwerk in Delicious uitbreiden met 7Dingen – delicious. Je wordt dan "fan" van 7Dingen in Delicious]

 

Een account aanmaken en het toevoegen van links 
Maak op http://delicious.com een nieuw account aan door op ‘Join now’ te klikken. Wanneer je bent ingelogd kun je beginnen met het toevoegen van links. Dit kun je in Internet Explorer doen door een knop "Bookmark on Delicious" toe te voegen. Volg de onderstaande stappen:

Om ervoor te zorgen dat de menubalk voorbereid is:

 1. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige plaats in de menubalk van de browser.
 2. Vink in het menu dat verschijnt de optie "Links" of "Koppelingen"  aan.
 3. Klik met de rechtermuisknop nogmaals op een willekeurige plaats in de menubalk van de browser.
 4. Vink in het menu dat verschijnt de optie "Lock the toolbars" of  " De werkbalken vergrendelen" uit.

Om de knoppen toe te voegen:

 1. Volg de instructies op deze webpagina. Er worden hier specifieke instructies voor verschillende webbrowsers gegeven. Gebruik op je werkplek de instructies onder Internet Explorer (Manual).
 2. In Internet Explorer kan het zijn dat je deze waarschuwing te zien krijgt:
  "You are adding a favorite that may not be safe. Do you want to continue?" of "U voegt een favoriet toe die mogelijk niet veilig is. Wilt u toch doorgaan?"

  Klik op "Yes" of "Ja"

 3. Plaats de link in de map met de naam "Links" of "Koppelingen"

Als je de "Bookmark on Delicious" knop nog niet ziet, kan dat te maken hebben met een gebrek aan ruimte in de menubalk. Je maakt de menubalk groter door de muis over de onderkant van de menubalk te bewegen (de cursor verandert dan); sleep hierna de cursor naar beneden.

Hierna moet in de menubalk van Internet Explorer onder "Links" of "Koppelingen" een knop zichtbaar zijn met de tekst "Bookmark on Delicious". Wanneer je in de browser een website hebt geopend die je wilt toevoegen aan je verzameling in Delicious, kun je simpelweg op deze knop klikken. Je moet hiervoor wel ingelogd zijn in Delicious.  

Firefox of Internet Explorer met meer rechten? Zo kan het ook!
Als je op een andere computer dan die op je werkplek met Delicious wilt werken, dan is er nog een andere mogelijkheid om knoppen te installeren. Je hebt dan wel meer rechten nodig dan je op een standaard-werkplek hebt. In plaats van een link bij je favorieten krijg je dan een nieuwe werkbalk met echte knoppen. Er zijn verschillende versies voor Firefox en voor Internet Explorer.

Importeren van je bestaande favorieten
Wanneer je al – in bijvoorbeeld Explorer of Firefox – een lijst met favorieten (bookmarks) hebt samengesteld kun je deze importeren in Delicious:

Je vindt de mogelijkheid rechts bovenin onder ‘settings’ en vervolgens ‘importeren’. Volg de instructie van Delicious op. De oorspronkelijke lijst favorieten in je browser blijft natuurlijk gewoon bestaan.

Werkwijze
De geïmporteerde favorieten krijgen automatisch een tag aan de hand van de naam van het mapje uit de lijst waar ze oorspronkelijk in geplaatst zijn. Had je dus al een goed gestructureerde lijst favorieten met (sub-)mapjes, geef ze dan niet allemaal de tag ‘imported’ zoals Delicious suggereert. Laat het veld leeg.
Bij een ongestructureerde lijst is het wel handig. Je kunt dan al je oude favorieten met de tag ‘imported’ later voorzien van meer onderscheidende tags.

Gemakshalve kun je de favorieten automatisch door Delicious laten voorzien van tags. Denk hier goed over na want je geeft de indeling uit handen en bovendien zullen de tags Engelstalig zijn.
Standaard worden je favorieten na het importeren als ‘private’ aangewezen. Handig, want je kunt ze nu voor je ze ‘shared’ maakt eerst voorzien van de juiste tags.

Is het resultaat van het importeren niet naar wens? Verwijder alle geïmporteerde favorieten en doe het opnieuw!

Netwerk
Ga naar tabblad ‘your network’ om Delicious-gebruikers toe te voegen aan je netwerk. Vul rechts 7dingen in en klik op ‘Add’. Je mag natuurlijk ook andere gebruikers (deelnemers, vrienden, bekenden) aan je netwerk toevoegen.

Nog eens, maar dan op een andere manier? Bekijk de video Social bookmarking in Plain English. 

———
Extra!

Delicious op je blog
Wil je de bezoekers van je blog attenderen op je recent toegevoegde favorieten? WordPress biedt een speciale Delicious-widget. Je kunt aangeven hoeveel favorieten er getoond worden en zelfs specificeren naar tag(s). Het invoeren van je Delicious username is voldoende om deze widget te activeren.
De Leidse weblogs bevatten geen speciaal Delicious-pagina element.

Mashups
Delicious biedt de mogelijkheid om toepassingen (mashups) te ontwerpen waarbij gebruik gemaakt mag worden van de gegevens van Delicious. Bekijk bijvoorbeeld met wie je een netwerk-relatie hebt met de ‘Delicious network explorer‘ (let op! klik op ‘Explore network!’, een enter werkt niet). Zoek eens op ‘7dingen’. Zoek gelijksoortige websites met Similicio.us, gebaseerd op favorieten en tags van Delicious-gebruikers. Voor Firefox-gebruikers bestaat er de add-on Delicious Bookmarks.


Enkele alternatieve bookmarksites:

3 thoughts on “Week 4: Deel je favorieten op Delicious

Leave a Reply