Pauzeprogramma: Twitteren

Op veler verzoek een extra lesje Twitteren. Dit onderdeel valt buiten het programma; het is voor de liefhebbers. De coaches nemen ook een weekje vrij, dus Twitteren gaat zonder begeleiding, maar gelukkig is het allemaal erg eenvoudig.

Wat is Twitter?
Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes (tweets) uitwisselen. Het wordt ook wel eens microbloggen genoemd. De berichtjes kunnen maximaal 140 karakters lang zijn. Veel berichtjes geven antwoord op de vraag: "wat doe je nu"? Maar er zijn ook berichtjes waarin een mooie site wordt gemeld of een ander nuttige tip wordt doorgegeven. Wikipedia beschrijft uitgebreider wat twitteren inhoudt.

Het is rijp en groen door elkaar. Je ziet dat er rondom bepaalde onderwerpen groepjes twitteraars actief zijn, die elkaar vaak in het dagelijks leven niet kennen maar op een zeer amicale manier met elkaar omgaan en informatie uitwisselen. Soms wordt twitteren ingezet om de bevindingen van een congres te bundelen; een verslag is het niet te noemen maar toch krijg je snel een beeld van de inhoud van zo’n studiedag of congres. Er zijn ook technieken die dit dan weer grafisch mooier maken, de zogenaamde twitterfonteinen.

Twitteren is erg "in". Je kunt geen krant openslaan of weblog volgen of het gaat erover. Het is op dit moment nog niet duidelijk of het een hype is (gaat weer over) of een toepassing die zich blijvend gaat nestelen in het web2.0 domein. Deskundigen neigen naar het laatste.

Zelf twitteren
Neem een gratis account via Twitter.com en je kunt meteen van start. Je kunt via je computer of via je mobiele telefoon (SMS) twitteren. Op de site van Twitter staat een klein tekstvakje waar je in kunt typen. Dat werkt erg handig maar als je snel op je mobiel typt kan dat natuurlijk ook.

Anderen volgen
Je kunt niet alleen "uitzenden" maar ook ontvangen. Je kunt de tweets naar je mobiele telefoon laten sturen, maar dat leidt al snel tot een overvolle telefoon. Het is beter om de tweets via je computer, direct op de twitter-site of via een RSS te volgen. Je moet je dan abonneren op de tweets van anderen. In twittertaal heet dat Followers en Following (hier dus geen vrienden!) Op de site van Twitter zie je een kopje: find people. Dat kan je gebruiken om andere twitteraars te vinden. In Nederland is Maxime Verhagen een bekende twitteraar. Maar je kunt ook kijken naar échte beroemdheden zoals Paris Hilton (de link naar deze dame wordt door de Leidse weblogpolitie niet toegestaan!)) of Lance Armstrong (met gebroken sleutelbeen twittert hij nu linkshandig!). Veel van deze beroemdheden twitteren niet zelf, maar hun publiciteitsmensen verzorgen de tekstjes.

Bibliotheken en twitteren.
In Nederland is een groep twitteraars rondom bibliotheekonderwerpen actief: je kunt ze vinden op het NL biblioblog: http://nlbiblioblogs.pbwiki.com/Twitter. Je kunt ook de Library of Congress twitter volgen. Een van onze collectiespecialisten twittert ook, onder schuilnaam. Raden maar!
Er is een hele pagina beschikbaar over de mogelijkheden die twitteren biedt voor bibliotheken.

Zoeken in twitter
Je kunt zoeken naar onderwerpen in Twitter via de knop Search; die is verdekt opgesteld helemaal onderaan de pagina. Daarom geven we hier ook de link naar deze knop. Je kunt hier zoeken naar woorden als "bibliotheken" of "Universiteit Leiden" en je krijgt een overzicht van alle tweets over dat onderwerp.

Je kunt ook zoeken naar een bepaalde groep twitteraars, bijvoorbeeld naar sterren of politici of mensen die over koken twitteren. Gebruik daarvoor een Twitterdirectory zoals Twellow of Wefollow.com.

Twitteren in de media 
Twitteren is "hot". De afgelopen periode zijn er diverse berichten over twitteraars in de kranten verschenen. Hierna een kleine greep uit het nieuws.

– Maxime Verhagen kreeg op zijn kop omdat hij een foto van het kabinetsberaad in het rond twitterde.

– Arend Jan Boekestijn moest zijn excuses maken nadat hij chinezen in een tweet spleetogen had genoemd.

– Ronald Giphart werkt aan een Tweetroman

Jacco de Boer twitterde als verslaggever live tijdens een rechtszaak

En voor de criticasters een leuk filmpje!

YouTube Preview Image

Leave a Reply