De feestelijke afsluiting van 7Dingen

Ter afsluiting van de cursus 7Dingen in Leiden was er op 20 mei een feestelijke bijeenkomst voor alle deelnemers. Ruim 40 mensen deden enthousiast mee aan het uitwisselen van ideeën. Wat kunnen we met al die web2.0 dingen in de Leidse bibliotheken? De discussie werd geleid door Michiel Cock, waarna Kurt De Belder zijn licht liet schijnen over de hersenspinsels die de revue passeerden. Dat waren er heel wat! Kurt reageerde enthousiast op al deze bijdragen. Hij ziet wel wat in de volgende zaken:

– Verrijking van de catalogus met informatie uit web2.0 bronnen, zoals LibraryThing en Amazon
– Items uit de Bijzondere Collecties via Wikipedia meer in het zonnetje zetten
– Flickr inzetten voor items uit de Bijzondere Collecties, waar we nog niet genoeg over weten
– Communities inrichten voor academische communicatie
– 7Dingen-café: een paar keer per jaar komen we bij elkaar in informele sfeer en wisselen we nieuwe ontwikkelingen in web2.0-sfeer uit
– weblogs, natuurlijk! Maak ze persoonlijk, maar stroomlijn het. Ga efficient met je tijd om!

Naast deze serieuze plannetjes waren er ook wilde ideeën, zoals boeken die Twitteren dat ze uitgeleend zijn, of "ik ben al drie weken te laat"!

Het gezamenlijke wiki-vervolgverhaal was door Paula in een uniek boekje uitgegeven. Het bizarre verhaal waarin de hoofdpersoon in de loop van de tijd van man vrouw werd, en weer man, speelt zich onder andere af in de UBL tuktuk en in de kelders van de UB. Het boekje is voor de liefhebbers via printing-on-demand beschikbaar. Een beetje knippen, vouwen en nieten en klaar is je boekje!

Voordat we aan de taart begonnen werd de iPod verloot onder de deelnemers die de eindstreep hadden gehaald. Jan van Laar was de gelukkige winnaar!

Wie we helemaal zijn vergeten te noemen in alle feestvreugde zijn de test-deelnemers. Maike Dulk (Luthien) en Jeanet Cambier doorliepen ieder onderdeel van de cursus twee weken voordat we het publiceerden voor de grote groep deelnemers. Zij haalden met grote nauwkeurigheid alle foutjes en onduidelijkheden eruit. Heel veel dank daarvoor!  

Tijdend de bijeenkomst hebben jullie Luthien/Maike driftig zien typen. Zij heeft een prachtige mindmap gemaakt van alle ideeen die voorbij kwamen. Sommige ideeen waren mooi beschreven in blog. Als dat het geval was, dan heeft Maike een link aangebracht naar het betreffende stukje. Je kunt dat zien als er een klein rood pijltje in de mindmap staat.

Tijdens de bijeenkomst werd gevraagd of wij de 7Dingen weblog (waar je nu bent) en de NING (www.7dingen.ning.com) in de lucht willen houden. Natuurlijk doen we dat; sterker nog, we zullen er zo nu en dan nog wel eens wat bijplaatsen. Er zijn geregeld nieuwe toepassingen, hype of nuttig, en die kunnen we via het weblog met jullie delen. Laat daarom deze weblog in je RSS-reader zitten en lees zo nu en dan je Gmail.

Foto’s van de bijeenkomst zijn door Paula op Flickr geplaatst.

One thought on “De feestelijke afsluiting van 7Dingen

 1. Dag allemaal, iedereen van harte gefeliciteerd met het volbrengen van “de Dingen”. Net zoals de meeste van de duizenden bibliotheekmedewerkers die 23 Dingen hebben gedaan, zullen ook jullie trots en voldaan zijn. Maar vooral ook een goed inzicht hebben verkregen in wat er allemaal te halen en te doen valt op dat Web 2.0
  De grootste uitdaging is nu: met elkaar bepalen wat werkelijk van nut kan zijn om werkzaamheden makkelijker, soepeler, anders te laten verlopen, maar vooral: kijken hoe jullie de studenten en medewerkers op een andere, frisse manier van dienst kunnen zijn.

  Als ik de foto’s op Flickr bekijk en de blikken op jullie gezichten zie, gaat dat wel lukken.
  Veel succes en wie weet tot ziens, ergens online.

  Groet,
  Rob Coers

Leave a Reply