Evaluatie 7Dingen Leiden: de enquete en de ervaring van de coaches

Pff, 7Dingen is klaar! Wat zijn we er druk mee geweest de afgelopen maanden. Wij (James, Michiel, Peter, Laurens, Matthias en Anneke) hebben er van genoten; het was echt hartststikke leuk om deze cursus te maken en te begeleiden.

Nu 7Dingen achter de rug is, is het tijd om even stil te staan bij de ervaringen van deelnemers en coaches.
Er zijn 91 interne deelnemers gestart met de cursus. Er waren ook 12 deelnemers van buiten de Leidse bibliotheken. Van de interne deelnemers haalden er 30 de eindstreep: zij hebben alle opdrachten uitgevoerd. Gedurende de cursus hebben we geregeld deelnemers opgepord; dat had effect, maar niet bij iedereen. Van de mensen die afhaakten gaf de grote meerderheid aan dat zij vanwege tijdgebrek niet meer verder gingen. Overigens waren er ook superenthousiastelingen: op zondag werden er soms wel 20 blogs geschreven. Dan was dan wel op regenachtige dagen, want naarmate de zon meer scheen werd het aantal bijdragen in het weekend kleiner. ūüėÄ We hebben het idee dat veel mensen iets (of veel) geleerd hebben en dat er tegelijk een soort verbondheid over de locaties heen ontstaan is.

De coaches hebben in roosterdienst vragen beantwoord en mensen verder op weg geholpen. Er werden bijna 200 mails verwerkt, 33 vragen via het forum beantwoord, er was een vaste huiswerkclub op woensdagmorgen en James had zo zijn eigen klantjes aan zijn buro.

Op de NING speelde zich van alles af. Er werden vriendschappen vastgelegd, Bas organiseerde een foto-wedstrijd (de mooiste profielfoto) en Luthien startte een vrolijke discussie over digitaal punnikken.
In de weblogs kwamen we van alles te weten over de hobby’s van collega’s. Het tuintje van Marian werd voorzien van leuke plantjes, Joke kreeg haar schelpen en we¬†brengen nu allemaal strandzand mee voor Leendert! Puppies, oudere hondjes en kleinkinderen, de nieuwe fiets van Ruben, we hebben ze leren kennen. Maar er waren ook veel serieuze bijdragen over de¬†toepassingen, over mogelijkheden in de Leidse bibliotheek of over de frustraties die men opliep. En we hebben nu allemaal een hele batterij inlogaccounts om te onthouden!

Na afloop van de cursus 7Dingen hebben we de deelnemers via een korte enquete gevraagd naar hun mening over de cursus. Van de 91 interne deelnemers vulden er 44 de enquete in.

Ruim 80% van de ondervraagden besteedde maximaal 2 uur per week aan de verschillende onderdelen; er was 1 deelnemer die meer dan 4 uur per week eraan kwijt was. Bijna 90% vond het een zinvolle tot zeer zinvolle cursus; slechts 5 deelnemers vonden het niet zo zinvol. De meningen over de moeilijkheidsgraad liepen uiteen. 37% vond het gemakkelijk, 57% gemiddeld moeilijk, en 5% (2 personen) vond het moeilijk.
Ruim 60% van deelnemers had de hulp van de coaches niet nodig, maar zij die het nodig hadden vonden die hulp voldoende. De vragen over de toepassingen die in de cursus aan bod kwamen geven we hieronder in een tabel weer. Het gaat hierbij om aantallen deelnemers.  

  Al in gebruik

Blijft voor
werk gebruiken 

Zinvol   Prive  Opdracht uitgevoerd
Gmail   23  13  5  26  
 Blogs  15  23  16  14  84
 RSS  17  26  20  23  60
 Delicious  7  2  4  8  50
 LibraryThing  9  4  5  9  50
 Wiki  9  17  17  8  45
 Intranet UBL  19  25  11    
 LinkedIn  17  16  3  13  47
 Bibliotheek2.0  11  17  8  3  30

Vermeldenswaardig is een van de opmerkingen die werd toegevoegd: "eindelijk weer eens iets opgestoken waar mijn kinderen nog nooit van gehoord hadden!"

One thought on “Evaluatie 7Dingen Leiden: de enquete en de ervaring van de coaches

  1. I have been surfing online more than 3 hours nowadays, but I never
    discovered any fascinating article like yours. It is beautiful value enough for me.
    Personally, if all site owners and bloggers made excellent content material
    as you probably did, the net can be a lot more helpful than ever before.

Leave a Reply